Geschiedenis

Parels van Makkum is een sieradencollectie van modeontwerper Alexander van Slobbe en het oudste bedrijf van Nederland: Koninklijke Tichelaar Makkum (uit 1572). Nadat ze samen een reeks porseleinen knopen en de dop voor het parfumflesje van Van Slobbe’s dameslabel orson + bodil hadden gemaakt, ontstond het idee voor sieraden van porselein.

De eerste Parels van Makkum werden in 2006 gefabriceerd: een collectie porseleinen parels in verschillende groottes en vormen en met verschillende glazuren en decoraties die los of als geregen collier verkrijgbaar waren.
De collectie bevatte ook oorbellen in de vorm van grote traanvormige parels, geïnspireerd op Johannes Vermeers schilderij Meisje met de parel (ca. 1665).

In 2011 werd de serie uitgebreid met nieuwe parels en kleuren, geinspireerd door de costume jewelry en met name door de sieraden uit de jaren zestig en zeventig. Drie heldere kleuren op een donkergrijze ondergrond waardoor de nieuwe parels een bijna grafische uitstraling kregen.

Met de sluiting van Tichelaars fabriekswinkel in 2013, kwam er een einde aan de seriematige productie van Parels van Makkum. Sindsdien wordt Makkumer aardewerk alleen nog op aanvraag gemaakt.
In 2016 namen Anne Hayen en Alexander van Slobbe het initiatief om de oorbellen van Parels van Makkum opnieuw uit te brengen. In 2018 zijn hier ook de kettingen en colliers aan toegevoegd.

‘In alle culturen heeft de parel een symbolische betekenis, zoals eeuwigheid, jeugd of onsterfelijkheid. Voor mij is de parel een kostbaar kleinood dat aan Hollandse folklore doet denken maar ook het summum van minimalisme is.’ (Alexander van Slobbe)

www.tichelaar.nl
www.alexandervanslobbe.nl